.

Overheid laat ZZP’er zwemmen

Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan.

Vele werkenden  hebben in de afgelopen jaren gekozen voor zelfstandigheid. Niet in dienstverband gaan werken of, uit dienst gaan en vervolgens verder gaan met je beroep als zelfstandige.
Een keuze ingegeven door een drang naar onafhankelijkheid, ondernemer willen zijn, meer geld overhouden of een combinatie van deze factoren.
Het enthousiasme is groot, inmiddels zijn er naar schatting zo’n 1,25 miljoen ZZP’ers. Zo’n vijfde deel hiervan is geen zelfstandige maar een “schijnzelfstandige” en in feite in loondienst, aldus deskundigen.

De fiscus meent daardoor naar schatting jaarlijks zo’n 7 à 8 miljard euro aan belasting en premies mis te lopen.
De Nederlandse “vinger” gaat omhoog: hier moet worden ingegrepen.

Eerst was er de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) die een werkbare regeling inhield voor de ZZP’er. Maar er was weinig grip op onjuist gebruik, dus einde VAR in 2016.
Daarna kwam de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). De belastingdienst stelde modelovereenkomsten ter beschikking aan de ZZP’er en de opdrachtgever, met vrijwaring voor loonheffingen mits conform die door de belastingdienst goedgekeurde overeenkomst wordt gewerkt. Opnieuw een werkbare regeling. Maar daarmee werd oneigenlijk gebruik niet uitgebannen. Er werd niet gecontroleerd of gehandhaafd.

Nu opnieuw overheidsingrijpen.

Vanaf 1-1-2025 controle en handhaving. Weliswaar nog geen boetes in 2025 behoudens bij “bewust de fout ingaan”.
De belastingdienst gaat geen nieuwe modelovereenkomsten meer beoordelen of goedkeuren maar wil bestaande wel verlengen tot eind 2029. Het is aan partijen aan de hand van de drie criteria van de belastingdienst te beoordelen of er geen sprake is van een schijnzelfstandigheid.

“Je zoekt het zelf maar uit”! 

En alsof dat niet al moeilijk genoeg is komt de Hoge Raad (Deliveroo) daar nog eens overheen met een negental criteria aan de hand waarvan beoordeeld wordt of je ZZP’er bent of in loondienst . En dan zijn we er nog niet. Op stapel staat de wet Vbar (Verduidelijking Arbeidsrelaties) met aanvullende en nieuwe criteria voor zelfstandig ondernemerschap.

Menig ZZP’er zal verdrinken, zo niet nu al dan wellicht later als met terugwerkende kracht wordt geoordeeld dat hij geen zelfstandige was en daarbij zijn opdrachtgever die grote financiële risico’s loopt mee de diepte intrekkend. 

Geert Verschuur 19-12-2024